Toekomstige studenten

Ben je ook gebeten door de taal, literatuur en cultuur van de oude Grieken?

Heb je een ruime belangstelling voor taal en literatuur in het algemeen? Voor filosofie, geschiedenis, kunst en archeologie? Voor communicatie?

Ben je kritisch en leergierig? Heb je oog voor detail?

Heb je een open blik op de wereld? Houd je ervan om culturen met elkaar te vergelijken en ook je eigen samenleving vanuit verschillende invalshoeken te bekijken?

Twijfel niet langer: je bent een rasechte student Grieks, en heel welkom in onze afdeling!

Informatie voor studiekiezers

Studiekiezers kunnen op volgende momenten meer informatie verkrijgen:

Waar en wanneer:

herfst- en krokusvakantie
Blandijnberg 2, Gent

  • Kom naar een Sid-in!
  • Ontmoet je toekomstige lesgevers en medestudenten, en vergaar alle informatie over je toekomstige studie op de infodag Taal- en Letterkunde. De volgende infodag vindt plaats op 16 maart 2024.
  • Schrijf je in voor de zomercursus Oudgrieks! We organiseren in de week van maandag 26 augustus tot vrijdag 30 augustus 2024 een week van 5 (gratis en vrijblijvende) lesvoormiddagen lessen Oudgrieks voor toekomstige studenten. Meer info vind je in de flyer zomercursus Grieks 2024. Inschrijven kan via deze link: https://event.ugent.be/registration/Grieks2024.

Waarom de Universiteit Gent?

Grieks studeren aan de Universiteit Gent is een unieke ervaring:

  • Grieks kan je combineren met alle “grote” moderne talen: Nederlands, Frans, Engels of Duits. Of je kiest voor de klassieke combinatie met Latijn.
  • Nergens in Vlaanderen is het programma Nieuwgrieks zo sterk uitgebouwd als aan de Universiteit Gent. Het is een vast onderdeel van het curriculum van iedere student Grieks, zodat je de Griekse taal en literatuur in haar volledige diachronie bestudeert. Door de keuze voor een optietraject “verwante talen” of een Erasmusverblijf in Griekenland kan je je basiskennis van het Nieuwgrieks verder uitdiepen.
  • Ook studenten zonder voorkennis Grieks zijn bij ons welkom. Op basis van jouw specifieke noden stellen we een individueel traject op. Begeleiding op maat dus. Je wordt hierbij niet gescheiden van de andere studenten Grieks, maar krijgt wel extra ondersteuning door middel van extra grammatica- en lectuurlessen. Lees hier het advies van ervaringsdeskundige Anne Lanckriet. Ga je ervoor? Neem dan vóór de start van het academiejaar contact op met Mevr. Katrien Vanacker (katrien.vanacker@ugent.be).
  • De afdeling Grieks zet sterk in op de ondersteuning van onze studenten. Binnen het vakspecifieke monitoraat krijg je gediversifieerde begeleiding op het vlak van leesvaardigheid, oefeningen, het schrijven van papers, informatie- en digitale vaardigheden en cursorische lectuur.
  • Je krijgt les van, en werkt (bvb. via een stage of vrijwilligerswerk) samen met, een geëngageerde, boeiende groep lesgevers! (Je ziet er enkele op de foto!)
  • Ook extracurriculair is er heel wat te beleven. Je kan deelnemen aan een onderzoekstrip, helpen met één van onze schoolevenementen, als vrijwilliger Oudgrieks geven op de basisschool, of een stage lopen bij één van de onderzoeksgroepen. We hebben ook een supercoole studentenvereniging.
  • Er zijn heel wat mogelijkheden tot een verblijf in het buitenland via Erasmus. Je kan onder meer studeren in Athene, Thessaloniki, Rome, Firenze, Montpellier en Salzburg. Het is een onvergetelijke ervaring die bovendien je talenkennis verder kan aanscherpen!

Welke opties zijn er om Grieks te studeren?

Grieks studeren aan de Universiteit Gent kan op verschillende manieren:

  • Je kan Grieks combineren met één van de andere talen uit de opleiding Taal- en Letterkunde: een moderne taal (Nederlands, Engels, Frans of Duits) of Latijn.
  • Heb je al een diploma Taal- en Letterkunde op zak, dan is de verkorte bachelor iets voor jou. Op korte tijd kan je Grieks toevoegen aan de twee talen die je eerder al volgde. Lees hier de getuigenis van Charlotte Blontrock, die de verkorte bachelor in één jaar afwerkte.
  • Heb je een ander academisch diploma op zak, dan kan je na het volgen van een voorbereidingsprogramma toegang krijgen tot de master Grieks.
  • Je kan ook een creditdoelcontract aangaan voor één of meerdere van onze vakken en zo een pakket op maat samenstellen. Lees hier de getuigenis van Thomas Van Nieuwerburgh, student Wijsbegeerte.

Wat houdt de studie Grieks aan de Universiteit Gent precies in?

Een grondig overzicht vind je hier. Meer praktische informatie vind je op de studiekiezer van Taal- en Letterkunde.

 

Wat zeggen onze studenten over onze opleiding?

  • Sien Denduyver deed Grieks zonder voorkennis: ‘Ik heb vooral in mijn eerste jaar harder moeten werken dan andere studenten, maar ik werd gemotiveerd door complimentjes van studenten en de vakgroep. Nu, in mijn tweede jaar, weet ik dat het goed komt. Het is nog steeds een nieuwe wereld die voor me opengaat, wat in mindere mate het geval zou geweest zijn bij de andere talen die ik overwogen had. Je moet ervoor willen werken, maar je brein is tot meer in staat dan je zou denken en hard werk loont!’
  • Mathijs Clement kwam uit een wetenschappelijke richting: ‘Een meer wetenschappelijke achtergrond is volgens mij sowieso handig, misschien vooral voor taalkunde. In tegenstelling tot letterkunde staat daar veel vaker een wiskundigere” manier van denken centraal. Dus dat je in het middelbaar op verschillende vlakken bent geschoold is denk ik alleen maar een voordeel. Dat je geen integralen meer moet oplossen, neemt niet weg dat probleemoplossend denken je ook kan helpen. Ik heb me mijn keuze nog geen moment beklaagd!’

Ik ben afgestudeerd. Wat nu?

Je kan tijdens je studies ook Oudgrieks geven op de basisschool.

Na je studies kan je heel wat kanten uit.

  • Een voor de hand liggende keuze is het onderwijs. Heb je de Educatieve Master gevolgd, dan kan je in het middelbaar onderwijs aan de slag in alle jaren. Wie daarnaast een certificaat B1-Nieuwgrieks behaalt, heeft voor deze taal lesbevoegdheid in het volwassenenonderwijs.
  • Ook andere sectoren behoren tot de mogelijkheden. Je zou er van versteld staan hoeveel journalisten, redacteurs, museumcuratoren, diplomaten en zelfs headhunters Grieks gestudeerd hebben! Wist je dat, volgens LinkedIn, de opwaardering van de geesteswetenschappen dé trend wordt van het volgende decennium?
  • Wil je nog een jaar verder studeren, dan is meertalige bedrijfscommunicatie een interessante optie.
  • Je kan ook doctoreren, al dan niet in het kader van één van de vele onderzoeksprojecten die de afdeling Grieks aan de Universiteit Gent rijk is.

Welke jobs onze alumni allemaal hebben, kom je hier te weten.

 

Ben je iets met Grieks in je job?

  • ‘De retorische kneepjes van de oude Grieken en Romeinen helpen me nu nog dagelijks om vol overtuiging naar klanten en leveranciers toe te stappen.’
    Elisabeth Minnaert (Coördinator netwerkevents en communicatie)
  • ‘Ik denk dat ik mijn schrijfstijl heb ontwikkeld in de tekstanalyse en vertalingen van antieke teksten.’
    Ingeborg Deleye (redactrice)
  • ‘Mijn studie heeft mij een nauwgezet begrip van taal, betekenis en bedoeling bijgebracht, en dat maakt ongetwijfeld dat ik mijn technische beroep beter kan uitoefenen.’
    Ruben Tavernier (octrooigemachtigde / wetenschappelijk adviseur)
  • ‘Werkgevers appreciëren het dat je durft te gaan voor datgene wat je écht interesseert.’
    Paulien Lemay (software developer)
  • ‘Dankzij mijn opleiding kan ik me goed verplaatsen in de mensen met wie ik in contact kom.’
    Lieven Van de Walle (accountmanager)

Overweeg je om ook Grieks te studeren? Bekijk even wat andere alumni over de impact van hun studie Grieks op hun job te vertellen hebben.

Meer informatie?

Neem contact op met één van de taallectoren:

Je kan onze afdeling ook volgen op sociale media:  facebookInstagramtwitter en YouTube.