Scholen

Veel plezier op onze Panegyri workshop

Onze Afdeling ondersteunt scholen bij hun aanbod Grieks op verschillende manieren.

Workshops en lesmateriaal

Wil je als leerkracht je klas laten proeven van het Grieks dat wij aan de UGent aanbieden? Dat kan! Wij bieden workshops en lesmateriaal aan, zowel voor middelbare als lagere scholen. Voorkennis Grieks is voor de meeste van onze workshops niet nodig!

Evenementen voor scholen

We organiseren dit jaar ook opnieuw Oude Grieken – Jonge Helden, een programma Oudgrieks voor lagere scholen.

In voorbije jaren organiseerden we deze scholenevenementen:

 • Op 3 mei 2023 namen ongeveer 15 werknemers en studenten van onze afdeling deel aan de Dag van het Grieks (georganiseerd door het KOV), waaraan meer dan 700 leerlingen deelnamen.
 • Op 25 maart 2022 namen we opnieuw deel aan het Festival Européen latin grec. Onze bijdrage stond dit keer in het thema van Koning Oedipus in Gent: de pest aan corona.
 • Op 19 maart 2021 organiseerden we een onderzoeksfestival voor leerlingen van het vierde, vijfde en zesde middelbaar. Je vindt hier een mooie video met samenvatting en de introductie door Professor Michael Scott, bekend van zijn BBC documentaires.
 • In maart 2019 namen we deel aan het Festival Européen latin grec. Onze bijdrage stond in het thema van Oorlog om Troje: Terreur van alle Tijden.
 • In januari 2018 vond de Dag van het Grieks plaats met workshops en lezingen over onze geliefde taal.

Heb je leerlingen die geïnteresseerd zijn in een universitaire studie Grieks?

 • We hebben heel wat informatie voor hen op de webpagina voor toekomstige studenten.
 • Je kan geïnteresseerde leerlingen zeker al verwijzen naar onze brochure Greek@Work waarin we heel wat getuigenissen van alumni samenbrengen. Indien je graag enkele brochures bestelt, kan dat door te e-mailen naar grieks@ugent.be.

Nascholingen en samenwerking tussen leerkrachten en onderzoekers

Interessante sites

Er zijn heel wat interessante website waar je blogs, lesmateriaal en weetjes over de oude Grieken en het Oudgrieks door de eeuwen heen kan vinden.

 • Waarom Grieks? Op de website Waarom Grieks, die we samen met collega’s van de KU Leuven en Classica Vlaanderen hebben opgestart, vind je een rijkdom aan redenen om voor Grieks te kiezen, voor leerlingen, leerkrachten en ouders.
 • Hic et Nunc: op deze website van Patrick De Rynck vind je een weelde aan prachtige blogposts over de impact van de oudheid op het moderne leven.
 • Kleio is het Tijdschrift voor Oude Talen en Antieke Cultuur. Op de website vind je blogposts en veel meer informatie.
 • De Vereniging van Leerkrachten Oude Talen is de netoverschrijdende vereniging voor leerkrachten klassieke talen in Vlaanderen. De nascholingen, evenementen en het tijdschrift Prora zijn zeker de moeite waard.
 • Classica Vlaanderen is de overkoepelende vereniging van de organisaties die zich in Vlaanderen inlaten met het onderwijs van de klassieke talen Latijn en Grieks en/of met de Grieks-Romeinse cultuur. Je vindt er meer informatie over evenementen en ander nieuws over de studie van de oudheid.