Workshops en lesmateriaal voor scholen

De Afdeling Grieks ontwikkelde workshops en lesmaterialen voor de lagere en middelbare school. Deze zijn voor leerlingen van alle richtingen: voorkennis Grieks is voor de meeste van onze workshops niet nodig!

Workshops

Workshops worden standaard op de UGent gegeven, maar kunnen ook op school doorgaan waar mogelijk.

Deelnemers: het minimum aantal leerlingen is standaard 10, het maximum 26.  Kleinere en grotere groepen zijn ook welkom – daarvoor proberen we waar mogelijk groepen samen te zetten of te splitsen.

Vragen? Lees de FAQ of neem contact op via grieks@ugent.be. Je kan ook onze Brochure downloaden.

Hier vind je de lijst van onze workshops, gerangschikt volgens leeftijdscategorie van vijfde leerjaar naar zesde middelbaar.

 

VOOR HET SCHOOLJAAR 2019-2020 ZIJN ONZE WORKSHOPS REEDS VOLZET.

Je kan HIER een aanvraag doen voor workshops in 2020-2021.

Je kan hier onze GDPR-verklaring lezen over het het gebruik van de gegevens die je met ons deelt tijdens je inschrijving.

 

1. Introductie Oudgrieks

Doelgroep: 5e–6e leerjaar lager onderwijs
Duur: 1-2u
Hoe ziet het Oudgriekse alfabet er eigenlijk uit? En welke sporen van het Grieks vinden we nog in het Nederlands? In deze speelse les maak je op een leuke manier kennis met dit mysterieuze alfabet, zowel door te schrijven als spreken.

2. Eureka! Ontdek Archimedes en zijn uitvindingen

Doelgroep: 5de–6de leerjaar lager onderwijs en 1ste–3de jaar secundair onderwijs
Duur: 1u15-1u30

Hou je van experimenten? Ben je benieuwd hoe de oude Grieken aan wetenschap deden? Heb je er, kortom, altijd van gedroomd om in de voetsporen van Archimedes te treden? Eureka! We hebben de perfecte workshop voor jou gevonden!

Als een echte onderzoeker ga je in onze workshop op speurtocht naar de geheimen van Archimedes, verborgen in een onleesbaar document. Je ontdekt hoe wetenschappers verborgen teksten in middeleeuwse handschriften weer leesbaar maken. Via een aantal experimenten maak je kennis met de uitvindingen van Archimedes, en kom je allerlei spannende verhalen over zijn leven te weten.

3. Panegyri: feest in Griekenland

Doelgroep: 5de–6de leerjaar lager onderwijs en 1ste–3de jaar secundair onderwijs
Duur: 1u30-2u

Enkel voor echte feestbeesten! In deze workshop kom je alles te weten over feesten in het moderne Griekenland. Je kookt je eigen driegangenmenu, leert Nieuwgrieks praten en zingt traditionele Griekse liedjes. De workshop eindigt met een groot feestmaal, waarop je proeft wat je klasgenoten klaargemaakt hebben en je je beste Griekse dansmoves showt.

4. Oudgriekse magie in theorie… en praktijk

Doelgroep: alle graden secundair onderwijs
Duur: 1-2u

In deze workshop word je ondergedompeld in de duistere kant van de oudheid. Samen gaan we op zoek naar de tovenaars en heksen die de marges van de Oudgriekse maatschappij en literatuur bevolken met hun goden en demonen, liefdesdrankjes, vervloekingstabletten, en voodoopoppen waarmee mensen het geluk meenden te kunnen vinden. Om de aanhoudende allure van magie bij de Oude Grieken te erkennen, maak je ook zelf een vervloekingstablet met bijhorend ritueel. Deze praktijkervaring helpt je de Oudgriekse magie te begrijpen in zijn context, bvb. in vergelijking met religie en filosofie.

5. “Write like an Egyptian”: inleiding op Griekse papyrusteksten

Voorkennis Grieks vereist!

Doelgroep: alle graden secundair onderwijs
Deelnemers: min. 6 – max. 20
Duur: 1u30

Grieks werd in de oudheid uiteraard in Griekenland gesproken, maar sinds de veroveringstocht van Alexander de Grote werd het ook ver buiten Griekenland een belangrijke taal voor cultuur en administratie. Dit was ook het geval in Egypte gedurende een periode van 1000 jaar, onder het bewind van farao’s als Cleopatra en zelfs toen Egypte al een Romeinse provincie was geworden, tot de verovering door de Arabieren. In deze workshop leren de leerlingen hoe papyrus gemaakt werd en lezen ze ook een aantal papyrusbrieven die op soms erg gekke plaatsen bewaard zijn tot vandaag. De leerlingen gaan ook zelf aan de slag met papyrus, inkt en calamus om te ondervinden hoe schrijven in de oudheid in zijn werk ging.

6. Wat na de klassieke oudheid? Kennismaking met Byzantijnse hagiografie

Voorkennis Grieks vereist!

Doelgroep: 3de graad secundair onderwijs
Deelnemers: min. 6 – max. 20
Duur: 1u30 min.

Wie Grieks studeert op school krijgt vooral te maken met de klassieke oudheid. Maar de Griekse taal en cultuur leefden veel langer verder, in de late oudheid en de middeleeuwen. Het Byzantijnse rijk, dat na het oude Griekenland en het grote Rome kwam, heeft ook een schat aan verhalen te bieden! In deze workshop maken we kennis met enkele merkwaardige heiligen uit het vroege christendom, zoals de heilige dwaas Symeon, of de heilige Pelagia, die zich vermomde als de monnik Pelagios. We lezen de levensverhalen van deze personages in dramatische, meeslepende, choquerende of gewoon bizarre teksten. Daarna gaan we in debat; wat leren deze verhalen ons volgens jou over moderne thema’s? En zijn deze thema’s misschien niet zo modern als we dachten?

7. “Slechte vragen bestaan niet”? Workshop onderzoekscompetentie klassieke talen.

Voor leerlingen Latijn en/of Grieks

Doelgroep: 3de graad secundair onderwijs
Deelnemers: max. 40 (workshop faculteitsbib: max. 30)
Duur: 1u15 (+ 1u15-2u: workshop door faculteitsbib)
workshop in samenwerking met de afdeling Latijn

Opgelet: deze workshop wordt niet op verplaatsing aangeboden. Nog slechts enkele plaatsen (voor klasgroepen) beschikbaar eind oktober!

In de derde graad krijgen leerlingen de opdracht een eigen onderzoeksproject uit te werken. Maar hoe begin je aan zoiets? Alles begint bij een boeiend onderwerp, een originele invalshoek en… een gedegen onderzoeksvraag. In deze workshop gaan we in op het verschil tussen onderwerp en onderzoeksvraag en behandelen we de verschillende onderdelen die in een onderzoeksopzet aan bod kunnen komen. Aan de hand van een checklist overlopen we de belangrijkste voorwaarden waaraan een onderzoeksvraag moet voldoen om de meest voorkomende valkuilen te vermijden. En we zetten de leerlingen uiteraard ook zelf aan het werk. In een afsluitend groepswerk onderwerpen ze elkaars voorlopige onderzoeksvragen aan een kritische evaluatie. De workshop kan als eerste deel van een tweeluik gecombineerd worden met een workshop rond opzoekingswerk en informatievaardigheden in de faculteitsbibliotheek.

Prijs

We houden onze workshops bewust gratis zodat elke leerling kan deelnemen. We hebben echter wel kosten.

Levert je school graag een financiële bijdrage?

Dat kan op het rekeningnummer van het UGent Universiteitsfonds: BE26 3900 9658 0329 (BIC: BBRUBEBB) met vermelding Grieks Outreach.

Elke bijdrage gaat integraal naar onze outreach-activiteiten.

 

Lesmaterialen

1. Oude Grieken – Jonge Helden

Doelgroep: 5e–6e leerjaar lager onderwijs, 1ste middelbaar (vooral voor leerlingen die geen Latijn volgen)
Duur: 10 lessen van 1 uur of 5 lessen van 2 uur
In deze speelse lessenserie wordt de Oudgriekse taal en literatuur geïntroduceerd. Alle lesmaterialen staan op www.oudegriekenjongehelden.ugent.be.

2. Het grote Trojedebat – een mythologisch rollenspel

Doelgroep: 1ste–2de graad secundair onderwijs
Duur: 70 of 100 minuten (voorzie bij voorkeur twee lesuren)

Dit is een kant-en-klaar workshoppakket waar leerkrachten zelf mee aan de slag kunnen. Om het pakket en/of meer informatie te verkrijgen, contacteer: tine.scheijnen@ugent.be.

Oppergod Zeus zit met de handen in het haar. Grieken belegeren de rijke stad Troje! Helden zoeken roem, echtgenotes smeken om vrede en Menelaus wil zijn vrouw terug. Tot overmaat van ramp kibbelen de goden onderling: sommigen willen dat Troje wint, anderen helpen de Grieken. Allemaal komen ze zeuren bij Zeus. Moet hij de oorlog stoppen of steunen? Ten einde raad nodigt hij iedereen uit voor overleg. Kruip in de huid van de stoere Achilles, de mooie Helena of godin Athena en leer het verhaal vanuit hun standpunt kennen. In een heus rollenspel ontmoet je de andere personages en neem je deel aan Het Grote Trojedebat. Oorlog of vrede? Breng de mythe tot leven en beslis mee!

Frequently Asked Questions

1. Kunnen jullie ook naar onze school komen om workshops te geven?

We krijgen heel wat aanvragen van scholen en standaard worden alle workshops dan ook aangeboden op de Campus Boekentoren van de UGent. Het voordeel hiervan is dat we een grotere keuze kunnen aanbieden evenals een grotere flexibiliteit qua data. Scholen kunnen bijvoorbeeld ook een escape game boeken in de bibliotheek. Rondleidingen organiseren we ook.
We maken op deze regel wel uitzonderingen, bv. als jullie op school een Griekse dag willen organiseren, indien we op dezelfde dag workshops in scholen van dezelfde streek kunnen geven, en (waar mogelijk) voor scholen op minder dan een uur reizen van Gent.

 

2. Hoeveel tijd moet ik voorzien tussen het boeken en plaatsvinden van een workshop?

We vragen scholen een workshop minstens twee maanden op voorhand te boeken. Hou er rekening mee dat we heel veel aanvragen ontvangen, dus hoe verder je op voorhand boekt, hoe groter de kans op een positief antwoord.
Soms hebben we wel plaatsen vrij voor workshops die we reeds voor kleinere groepen organiseerden. Daarvan kan je op de hoogte gehouden worden via onze Afdeling of Facebook (@GreekUGent).

 

3. Wanneer kunnen de workshops plaatsvinden?

Workshops kunnen in theorie plaatsvinden op specifieke data tussen 9 en 17u. In praktijk hangt dit af van de beschikbaarheid van de collega’s die de workshops leiden.

 

4. Hoeveel leerlingen kunnen deelnemen aan de workshops?

Standaard is ons minimumaantal 10 leerlingen en maximum 26. Kleinere en grotere groepen kunnen we normaal ook helpen, maar deze contacteren ons best zodat we een aangepaste regeling kunnen treffen. Kleinere groepen zetten we waar mogelijk samen met een grotere groep van een andere school.

 

5. Kunnen workshops voor verschillende leeftijdsgroepen voor hetzelfde ogenblik geboekt worden?

Zeker! Soms krijgen we aanvragen van verschillende leerkrachten in dezelfde school. We raden leerkrachten aan om ons aanbod met collega’s te bespreken, zodat we – vooral indien jullie een schoolbezoek willen – één groot bezoek kunnen organiseren.

 

6. Hoeveel kosten jullie workshops?

We houden onze workshops bewust gratis zodat elke leerling kan deelnemen. We hebben echter wel kosten aan elke workshop (materiaal, reiskosten).

We appreciëren daarom elk ruggensteuntje. Indien je school graag een financiële bijdrage levert, kan dat op het rekeningnummer van het UGent Universiteitsfonds: BE26 3900 9658 0329 (BIC: BBRUBEBB) met vermelding Grieks Outreach.
Elke bijdrage gaat integraal naar onze outreach-activiteiten.

 

7. Zijn workshops enkel voor leerlingen die Grieks studeren op school?

De meeste van onze workshops zijn voor leerlingen van alle studierichtingen. We organiseren ook workshops voor het lager onderwijs. Enkele van onze workshops zijn enkel voor leerlingen die Grieks studeren – je kan de informatie bij de specifieke workshop vinden. Als er niets bijstaat, is de workshop toegankelijk voor alle leerlingen.

 

8. Ik heb nog vragen. Wie kan ik hierover contacteren?

Alle vragen kan je e-mailen naar grieks@ugent.be. We doen ons best je zo snel mogelijk te antwoorden.