Workshops voor scholen

De Afdeling Grieks ontwikkelde enkele workshops die we graag aan jouw klas aanbieden. Workshops kunnen zowel bij ons op de faculteit georganiseerd worden als na overleg op school. Meer weten? Lees onze brochure en neem contact op via grieks@ugent.be.

 

Eureka! Ontdek Archimedes en zijn uitvindingen

Doelgroep: 5de – 6de leerjaar LO – 1ste – 3de jaar SO
Deelnemers: min. 10 – max. 25
Duur: 1u15-1u30

Hou je van experimenten? Ben je benieuwd hoe de oude Grieken aan wetenschap deden? Heb je er, kortom, altijd van gedroomd om in de voetsporen van Archimedes te treden? Eureka! We hebben de perfecte workshop voor jou gevonden!

Als een echte onderzoeker ga je in onze workshop op speurtocht naar de geheimen van Archimedes, verborgen in een onleesbaar document. Je ontdekt hoe wetenschappers verborgen teksten in middeleeuwse handschriften weer leesbaar maken. Via een aantal experimenten maak je kennis met de uitvindingen van Archimedes, en kom je allerlei spannende verhalen over zijn leven te weten.

Panegyri: feest in Griekenland

Doelgroep: 5de – 6de leerjaar LO– 1ste – 3de jaar SO
Deelnemers: min. 10 – max. 25
Duur: 1u30-2u

Enkel voor echte feestbeesten! In deze workshop kom je alles te weten over feesten in het moderne Griekenland. Je kookt je eigen driegangenmenu, leert Nieuwgrieks praten en zingt traditionele Griekse liedjes. De workshop eindigt met een groot feestmaal, waarop je proeft wat je klasgenoten klaargemaakt hebben en je je beste Griekse dansmoves showt.

Het grote Trojedebat – een mythologisch rollenspel

Doelgroep: 1ste – 2de graad SO
Deelnemers: max. 17
Duur: 70 of 100 minuten (voorzie bij voorkeur twee lesuren)

Nieuw format: deze workshop wordt vanaf ’19-’20 aangeboden als een kant-en-klaar workshoppakket waar leerkrachten zelf mee aan de slag kunnen. Om het pakket en/of meer informatie te verkrijgen, contacteer: tine.scheijnen@ugent.be.

Oppergod Zeus zit met de handen in het haar. Grieken belegeren de rijke stad Troje! Helden zoeken roem, echtgenotes smeken om vrede en Menelaus wil zijn vrouw terug. Tot overmaat van ramp kibbelen de goden onderling: sommigen willen dat Troje wint, anderen helpen de Grieken. Allemaal komen ze zeuren bij Zeus. Moet hij de oorlog stoppen of steunen? Ten einde raad nodigt hij iedereen uit voor overleg. Kruip in de huid van de stoere Achilles, de mooie Helena of godin Athena en leer het verhaal vanuit hun standpunt kennen. In een heus rollenspel ontmoet je de andere personages en neem je deel aan Het Grote Trojedebat. Oorlog of vrede? Breng de mythe tot leven en beslis mee!

Oudgriekse magie in theorie… en praktijk

Doelgroep: alle graden SO
Deelnemers: max. 25
Duur: 2u

In deze workshop word je ondergedompeld in de duistere kant van de oudheid. Samen gaan we op zoek naar de tovenaars en heksen die de marges van de Oudgriekse maatschappij en literatuur bevolken met hun goden en demonen, liefdesdrankjes, vervloekingstabletten, en voodoopoppen waarmee mensen het geluk meenden te kunnen vinden. Om de aanhoudende allure van magie bij de Oude Grieken te erkennen, maak je ook zelf een vervloekingstablet met bijhorend ritueel. Deze praktijkervaring helpt je de Oudgriekse magie te begrijpen in zijn context, bvb. in vergelijking met religie en filosofie.

“Write like an Egyptian”: inleiding op Griekse papyrusteksten

Doelgroep: alle graden SO
Deelnemers: min. 6 – max. 20
Duur: 1u30

Grieks werd in de oudheid uiteraard in Griekenland gesproken, maar sinds de veroveringstocht van Alexander de Grote werd het ook ver buiten Griekenland een belangrijke taal voor cultuur en administratie. Dit was ook het geval in Egypte gedurende een periode van 1000 jaar, onder het bewind van farao’s als Cleopatra en zelfs toen Egypte al een Romeinse provincie was geworden, tot de verovering door de Arabieren. In deze workshop leren de leerlingen hoe papyrus gemaakt werd en lezen ze ook een aantal papyrusbrieven die op soms erg gekke plaatsen bewaard zijn tot vandaag. De leerlingen gaan ook zelf aan de slag met papyrus, inkt en calamus om te ondervinden hoe schrijven in de oudheid in zijn werk ging.

Wat na de klassieke oudheid? Kennismaking met Byzantijnse hagiografie

Doelgroep: 3de graad SO (Grieks)
Deelnemers: min. 6 – max. 20
Duur: 1u30 min.

Wie Grieks studeert op school krijgt vooral te maken met de klassieke oudheid. Maar de Griekse taal en cultuur leefden veel langer verder, in de late oudheid en de middeleeuwen. Het Byzantijnse rijk, dat na het oude Griekenland en het grote Rome kwam, heeft ook een schat aan verhalen te bieden! In deze workshop maken we kennis met enkele merkwaardige heiligen uit het vroege christendom, zoals de heilige dwaas Symeon, of de heilige Pelagia, die zich vermomde als de monnik Pelagios. We lezen de levensverhalen van deze personages in dramatische, meeslepende, choquerende of gewoon bizarre teksten. Daarna gaan we in debat; wat leren deze verhalen ons volgens jou over moderne thema’s? En zijn deze thema’s misschien niet zo modern als we dachten?

“Slechte vragen bestaan niet”? Workshop onderzoekscompetentie klassieke talen.

Doelgroep: 3de graad SO (Latijn en / of Grieks)
Deelnemers: max. 40 (workshop faculteitsbib: max. 30)
Duur: 1u15 (+ 1u15-2u: workshop door faculteitsbib)
workshop in samenwerking met de afdeling Latijn

Opgelet: deze workshop wordt niet op verplaatsing aangeboden. Nog slechts enkele plaatsen (voor klasgroepen) beschikbaar eind oktober!

In de derde graad krijgen leerlingen de opdracht een eigen onderzoeksproject uit te werken. Maar hoe begin je aan zoiets? Alles begint bij een boeiend onderwerp, een originele invalshoek en… een gedegen onderzoeksvraag. In deze workshop gaan we in op het verschil tussen onderwerp en onderzoeksvraag en behandelen we de verschillende onderdelen die in een onderzoeksopzet aan bod kunnen komen. Aan de hand van een checklist overlopen we de belangrijkste voorwaarden waaraan een onderzoeksvraag moet voldoen om de meest voorkomende valkuilen te vermijden. En we zetten de leerlingen uiteraard ook zelf aan het werk. In een afsluitend groepswerk onderwerpen ze elkaars voorlopige onderzoeksvragen aan een kritische evaluatie. De workshop kan als eerste deel van een tweeluik gecombineerd worden met een workshop rond opzoekingswerk en informatievaardigheden in de faculteitsbibliotheek.

Prijs

We houden onze workshops bewust gratis zodat elke leerling kan deelnemen. We hebben echter wel kosten.

Levert je school graag een financiële bijdrage?

Dat kan op het rekeningnummer van het UGent Universiteitsfonds: BE26 3900 9658 0329 (BIC: BBRUBEBB) met vermelding Grieks Outreach.

Elke bijdrage gaat integraal naar onze outreach-activiteiten.