Koning Oedipus in Gent: de pest aan corona!

Op het Festival Européen latin grec wordt elk jaar internationaal één Griekse of Latijnse tekst gelezen door mensen van over de hele wereld. Dit jaar is het weer de beurt aan een Griekse tekst en werd Sophocles’ Oedipus Tyrannus gekozen.

Wat? Onze Afdeling doet ook dit keer mee, en wel met een online publieke lezing/dramatisering van vier stukjes van de tekst op 25 maart 2022 van 11 tot 12u. We interviewen ook de fantastische acteur Bruno Vanden Broecke, bevlogen GEMS-voorzitter Erika Vlieghe, UGent data-analyst in covid-tijden Bart Mesuere, en onze UGent vice-rector Mieke Van Herreweghe.

Wil je erbij zijn? De online publieke lezing vindt plaats op 25 maart van 11u tot 12u. Iedereen is welkom om de lezing te volgen. Je hoeft hier niet voor in te schrijven. Meer praktische informatie volgt op deze pagina en op onze sociale media. Kan je er niet bij zijn? De video wordt nadien op onze website gepubliceerd.

Wil je zelf een stukje lezen? We schrijven voor dit evenement een wedstrijd uit. We nodigen hierbij groepjes uit om zich aan te melden om deel te nemen aan deze lezing. Neem een video op van één stukje van de tekst en dien het in. Iedereen mag deelnemen!

Je kan de poster met de uitnodiging tot inschrijving hier vinden.

Regels:

 • Bespreek met je vrienden/collega’s/leerlingen/… wie graag deelneemt.
 • Je kiest het stukje van de tekst dat je gaat opnemen. De vier stukjes zijn (we gebruiken hiervoor de vertaling van Gerard Koolschijn):
 1. proloog: de priester en Oedipus over de pest
 2. parodos: het koor over de impact van de pest op de stad
 3. akte 4: de herder vertelt Oedipus wat hij niet wil weten
 4. akte 5: blinde Oedipus/Kreon neemt over
 • Schrijf je in via deze link tegen 11 februari ten laatste.
 • Wees gerust creatief met de vertaling: je mag die aanpassen. Zolang je trouw blijft aan de inhoud van het toneelstuk, zijn jullie eigen vertolking en acteerinterpretaties heel welkom!
 • Je dient tegen 4 maart om 17u je opname in door een e-mail te sturen naar grieks@ugent.be met een WeTransfer link. Je kiest best voor een mp4-formaat, maar contacteer ons als je hierover vragen hebt. In je e-mail zet je de namen van de deelnemers. Vertel ook in enkele zinnen waarom jullie deelgenomen hebben.
 • Op 25 maart tijdens de online publieke lezing maken we live bekend welke inzendingen gewonnen hebben. Die zenden we dan ook live uit. De vier succesvolle inzendingen winnen elk een cultuurbon voor een Vlaams toneel- of operahuis ter waarde van €100.
 • Iedereen is welkom om op 25 maart de lezing online bij te wonen – meer informatie hierover volgt.