De Odyssee op odyssee door Europa – Festival Européen Latin Grec 2017

Op 24 maart vindt het elfde Europees Festival Latijn en Grieks plaats. Dit jaar draait het festival rond de Odyssee van Homeros. Daarom zal op 112 plaatsen in Europa en zelfs daarbuiten de Odyssee voorgedragen worden op hetzelfde moment. De Universiteit Gent doet uiteraard mee!

Theater en academia slaan de handen in elkaar.

De afdeling Grieks van de Universiteit Gent presenteert, in samenwerking met KVS en NTGent, twee monologen – zang 6 en zang 23 – uit de spraakmakende theatermarathon: “Odysseus. Een zwerver komt thuis.” (in regie van Michael De Cock). Vooraf is er een inleiding over de productie en tekst door professoren Koen De Temmerman en Kristoffel Demoen. Iedere aanwezige krijgt ook een gratis Odysseusgazet.

Topacteurs

Twee topacteurs van het collectief rond de Odysseetheatermarathon, Rashif El Kaoui (KVS) en Bert Luppes (NTGent) zullen op magistrale wijze de recente en veelgeprezen vertaling van Patrick Lateur tot leven brengen.

Liefde in tijden van omzwervingen

Wij nemen de liefde als leidraad doorheen Odysseus’ avonturen en plaatsen twee belangrijke vrouwen centraal: Nausikaä, de mooie prinses van de Faiaken (zang 6) en Penelope, Odysseus’ trouwe echtgenote (zang 23).

“Het mooiste aan mijn zang vind ik dat hij over de liefde gaat, een verademing tussen al het drama en tumult dat onze held meemaakt. Nausikaä, prinses op het eiland waar Odysseus als schipbreukeling aanspoelt, wordt verliefd op hem. De tekst heeft iets diepmenselijks, bijvoorbeeld als zij hem beloert, terwijl hij baadt. Het maakt mijn zang veel sensueler dan de andere…” (Rashif El Kaoui over “zijn” zang 6 in De Standaard van 28 januari)

Dankzij de Faiaken bereikt Odysseus eindelijk zijn vaderland Ithaka, om in zang 23 – na 20 jaar afwezigheid – herenigd te worden met Penelope.

“De liefde is, ook voor mij, een belangrijk thema, dus is het mooi dat mijn zang een romantisch punt vormt in het verhaal. Odysseus en Penelope ontmoeten elkaar weer en tasten af. Ik hoop dat het publiek, los van de anekdote, de muzikaliteit en schoonheid van de taal meekrijgt.” (Bert Luppes over de schoonheid van “zijn” zang 23)

De thema’s liefde, gastvrijheid en thuiskomst, belangrijke leidmotieven in de Odyssee, worden in deze twee zangen prachtig verweven tot een tijdloos (actueel?!), herkenbaar en diepmenselijk verhaal.

Praktisch

Wanneer? Vrijdag 24/3: 10u30-12u30 (inleiding + 2 keer een monoloog van 40 min met korte pauze)
Waar? Auditorium Leon De Meyer, UFO, Sint-Pietersnieuwstraat 35, 9000 Gent
Kostprijs? Gratis
Groepen? Hartelijk welkom! Gelieve op voorhand de omvang van de groep mee te delen aan ann.gielen@ugent.be