Emma Huig – Fabels, demonen en heiligen: Griekse literatuur op middeleeuws Sicilië

Voorsmaakje

Het eiland Sicilië was door zijn strategische positie eeuwenlang een ontmoetingsplaats van verschillende culturen, wat bijvoorbeeld te zien is aan de lokale architectuur en literatuur, die invloeden van verschillende culturen in zich dragen. De Griekse invloed op het eiland begon in de 8e eeuw v. Chr. en is zelfs vandaag de dag nog merkbaar. In het eerste deel van de lezing geef ik eerst een chronologisch overzicht van de Griekse aanwezigheid op Sicilië, met een bijzondere focus op de laatantieke en middeleeuwse perioden. Daarna geef ik enkele voorbeelden van Siciliaans-Griekse literatuur uit de late oudheid en middeleeuwen waarin specifieke Siciliaanse kenmerken duidelijk zichtbaar zijn.

In het tweede deel bespreek ik enkele Heiligenlevens van Siciliaans-Griekse heiligen, geschreven in de late oudheid en middeleeuwen. Deze teksten vormen een interessante collectie omdat zowel hun Siciliaanse als Byzantijnse achtergronden duidelijk zichtbaar zijn, met referenties aan historische figuren, plaatsen en gebeurtenissen. Daarnaast worden ze gekenmerkt door een opmerkelijk groot aantal creatieve en imaginaire elementen. Deze aspecten van de Heiligenlevens zullen in de lezing aan bod komen en in hun Siciliaanse context worden geplaatst.

Over de spreker

Emma Huig is doctoraatsstudent aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek gaat over Italo-Griekse hagiografie en de manier waarop geloofwaardigheid wordt geconstrueerd in deze teksten.

Praktische informatie

Wanneer? woensdag 23 april 2025, om 19u30

Waar? leslokaal 0.4 (Blandijnberg 2, 9000 Gent)

Prijs? gratis voor leden van het Griekenlandcentrum, UGent studenten (m.u.v. PhD-studenten) en scholieren. Anderen betalen €5 aan de kassa.