Helle Hochscheid, Werken in de marges: vrouwen, werk en eigendom in antiek Athene

Voorsmaakje

Witgrondige oinochoë, 490-470 v.C., detail van een vrouw die aan het spinnen is

Het werk van vrouwen in de oudheid is lang op de achtergrond gebleven in de wetenschap, maar is daarom niet minder belangrijk in de antieke economie. Deze lezing vertelt het verhaal van de aard en bandbreedte van het werk van vrouwen in archaïsch en klassiek Athene. Daarvoor zijn drie aspecten belangrijk. Het eerste is het idee dat ‘nette’ vrouwen zich niet buitenshuis begaven en dus ook niet buitenshuis werkten. Als tweede kijken we naar de mate waarin de Atheense wetgeving werk en eigendom van vrouwen beperkte dan wel toestond, en hoe dit lijkt te veranderen door de eeuwen heen. Tenslotte wordt ingegaan op werk en handwerk dat vrouwen binnenshuis verrichtten, tegenover de mogelijkheden om vergelijkbare producten buitenshuis te kopen, van professionele handwerkers of verkopers. Door deze drie voorwaarden – nodig om het werk van vrouwen mogelijk te maken – extra te belichten, betoogt de auteur dat de mate van arbeidsparticipatie van vrouwen in de Atheense maatschappij allesbehalve te verwaarlozen was.

Over de spreker

Helle Hochscheid doceert archeologie en oudheid aan University College Roosevelt, een honours college van de Universiteit Utrecht in Middelburg. In het universitair onderwijs werkt ze regelmatig met studenten aan erfgoed- en archeologie-gerelateerde projecten in de lokale gemeenschap in Zeeland. Voor deze projecten won ze tweemaal een financiële bijdrage. Daarnaast werkt ze aan een methode wereldarcheologie voor het basisonderwijs, waarvoor ze in 2021 de Zenobia onderwijsprijs won met partners in het primair en universitair onderwijs.

Haar wetenschappelijke onderzoek richt zich op ambacht in de Griekse oudheid, de sociale status van handwerkers, en het werk van vrouwelijke handwerkers. De ambachten variëren van sculptuur tot textiel, en van leerproductie tot fluitmaken. Onder haar publicaties zijn Networks of Stone. Sculpture and Society in Archaic and Classical Athens (Peter Lang, 2015), en de bundel The Value of Making: Theory and Practice in Ancient Craft Production (Brepols Publishers, 2021) die ze met Ben Russell redigeerde. Haar meest recente publicatie is het hoofdstuk “Foreign Labour, Common Ground: The Value of Craftspeople in Early Democratic Athens”, in de bundel Valuing of Labour in Graeco-Roman Antiquity (Brill, 2024).

Praktische informatie

Wanneer? dinsdag 30 april 2024, om 19u30

Waar? leslokaal 0.4 (Blandijnberg 2, 9000 Gent)

Prijs? gratis voor leden van het Griekenlandcentrum, UGent studenten (m.u.v. PhD-studenten) en scholieren. Anderen betalen €5 aan de kassa.