Medewerker van de maand (augustus 2019): Chantal Verween

Van goud zijn ze: onze ATP-collega’s. Dagelijks helpen ze de proffen, lesgevers en onderzoekers uit de nood met kleine en grote praktische vragen. Waar vroeger elke taalafdeling haar strikte secretaris had, springen de collega’s elkaar nu steeds meer bij over de taalgrenzen heen. Eén van hen is onze #Medewerkervandemaand augustus Chantal Verween, globetrotter in haar vrije tijd en altijd bereid om naast haar collega’s Frans ook die van Grieks te helpen!

“Ons team van secretariaatsmedewerkers wordt alsmaar hechter”

Beste Chantal, jij werkt misschien in de eerste plaats ook voor andere talen, maar toch ben jij de voorbije jaren ook de steun en toeverlaat van een deel van onze Griekse collega’s. Kan je ons iets meer vertellen over je functie, en hoe je precies met ons in contact komt?

Chantal: Mijn job bestond er oorspronkelijk in om administratieve ondersteuning te bieden aan de medewerkers van de Franse afdelingen binnen de vakgroepen Taalkunde en Letterkunde. Elke afdeling heeft een secretaris zoals ik, en de afgelopen jaren is dat team van secretariaatsmedewerkers er alleen maar hechter op geworden. We vullen elkaar aan waar we kunnen en kunnen noodwendigheden op die manier mooi opvangen. Zo komt het dat de meeste secretariaatsmedewerkers tegenwoordig niet louter voor één taal werken, maar ‘taal-overschrijdend’, zeg maar.

Ik zorg o.a. voor de administratieve afhandeling van dienstreizen (het boeken van vluchten en/of treinen, hotels,…) en de terugbetaling van onkosten. Ik doe bestellingen bij allerhande leveranciers (vb. boekbestellingen) en verwerk de facturen hiervan. De financiële status van projecten volgen we op in SAP. Ondersteuning bieden we ook bij het organiseren van evenementen (inschrijvingsgelden ontvangen, uitgaves verwerken, restaurants reserveren, materiaal aanleveren, onthaaldesk bemannen, enz.), maar er kan ook beroep gedaan worden op de secretariaatsmedewerkers bij het organiseren van examens. Ik vergeet zeker nog kleinere taken, maar samenvattend kan je wel stellen dat we een algemeen aanspreekpunt zijn voor alle praktische of administratieve vragen. En niet alleen collega’s, maar ook studenten staan we uiteraard met plezier te woord!

Jij hebt, van waar je zit, natuurlijk een mooi zicht op het samenspel tussen alle taalafdelingen. Steek je zo ook dingen op over het onderzoek of onderwijs van die verschillende talen? Wat zijn jouw indrukken over de afdeling Grieks?

Chantal: Ik krijg heel veel teksten (cursusmateriaal, thesissen, boeken) in handen, maar echt tijd om alles te lezen, heb ik niet. Gelukkig krijg ik af en toe een verkorte versie of uitleg van een collega, wat wel fijn is: zo kom ik te weten wat mijn academische medemens bezighoudt! Ik krijg van literaire collega’s af en toe ook wel eens tips voor een goede roman, en dat is altijd mooi meegenomen, nietwaar? Van de afdeling Grieks, bijvoorbeeld, volg ik de facebookpagina. Zo blijf ik op de hoogte!

 “In het Colosseum voel je gewoon de kracht, de moed van de gladiatoren”

Jij staat bekend als een echte globetrotter! Staat of stond de antieke wereld eerder al eens op jullie lijstje? Of kwam je er op een andere manier al eerder mee in contact?

Chantal: Niettegenstaande het feit dat ik al veel van de wereld gezien heb, is het ‘to do’-lijstje ook nog heel lang! Mijn reispaspoort bevat voornamelijk stempels uit overzeese gebieden zoals de Midden-Amerikaanse landen, de Caraïben, enkele Afrikaanse en Aziatische landen alsook Nieuw-Zeeland, onze verste bestemming ooit! Maar rondreizen in Europa is de laatste jaren ook geïnfiltreerd in ons reisgedrag. Hoogtepunt van deze bestemmingen is voor mij ongetwijfeld Rome, met het machtige Colosseum on top of the list van bezienswaardigheden. De lucht is daar beladen van geschiedenis: het is één van die plekken waar je je ogen dicht doet, en je terug kan springen in de tijd. Als je je fantasie de vrije loop laat, zie je dan de gladiatoren die hun enthousiaste toeschouwers op de tribunes begroeten alvorens ze hun gevecht in de arena aangaan. De angst, de kracht, de moed, de razernij, de onmacht, de overwinning en de verslagenheid… je voelt het er allemaal. Geweldig toch?

Athene en de rest van Griekenland staat ook al enige tijd op mijn verlanglijstje. Jaren geleden was ik er bijna heengegaan, maar toen had men net beslist om de Acropolis in de stellingen te zetten voor renovaties. De reis werd daarom uitgesteld en is er tot nu toe nog niet van gekomen. Binnenkort, zeker weten. Dus als jullie tips hebben, altijd welkom in ruil voor de tips die ik jullie kan geven over de rest van de wereld!

Nu de Blandijn terug tot leven komt, beginnen ook de reisverhalen weer de kop op te steken! Waar bracht / breng jij dit jaar je vakantie door?

Chantal: Ik ben dit jaar al naar Sardinië en Oostenrijk geweest. De eerste bestemming was een roadtrip met de huurauto over het hele eiland. In de buurt van Oristano moet je zeker de area archeologica di Tharros bezoeken! Naar en in Oostenrijk heb ik mij met de (nacht)trein en bus verplaatst. Wenen en Salzburg zijn mooie steden en de bergen rond Innsbruck waren het ideale decor voor enkele mooie wandelingen. In november zal ik ook nog een paar weken vakantie genieten. Onze vliegtickets liggen nog niet vast, maar het plan is om naar Florida te gaan, met een pitstopje op de Bahama’s.

We wensen je nog veel reisplezier, zowel naar de antieke wereld als ver daarbuiten!