Medewerker van de maand (april 2021): Anne-Sophie Rouckhout

Vandaag laten we onze #medewerkervandemaand Anne-Sophie Rouckhout aan het woord. Anne-Sophie kent intussen de wereld van de online evenementen op haar duimpje: ze begeleidde niet alleen een workshop op ons onderzoeksfestival, maar organiseert ook een digitale lezingenreeks voor de Database of Byzantine Book Epigrams. In dit interview deelt ze haar enthousiasme voor haar werk, maar ook haar liefde voor haar twee nieuwe telewerk-vrienden. 

Dag Anne-Sophie! De maand maart was spannend voor jou: je begeleidde namelijk een workshop op het online onderzoeksfestival Doorprik de mythe. Waarover ging je workshop? 

Spannend, zeg dat wel! Vooral ook omdat het in deze telewerktijden de eerste keer in maanden was dat ik nog eens een dag vanop mijn vertrouwd kantoor in de Blandijn kon werken. Een aangename afwisseling en zo fijn om enkele collega’s terug te zien! In onze workshop lieten mijn collega Sien en ik de leerlingen en leerkrachten kennismaken met de wondere wereld van Byzantijnse manuscripten via boekepigrammen, korte gedichtjes die kopiisten voor/na de tekst of in de marge toevoegden. Daarin prijzen ze een auteur de hemel in, geven ze advies aan de lezer, uiten ze hun opluchting dat ze eindelijk klaar zijn met hun (soms) saaie kopieerwerk… De Database of Byzantine Book Epigrams is dé digitale tool waar al deze boekepigrammen verzameld en onderzocht worden. Na het opsporen en ontcijferen van zo’n epigram in een manuscript, gingen we samen aan de hand van de DBBE op zoek naar het verhaal achter dit boekepigram: waarover gaat het? Wie schreef deze verzen? Wanneer en waarom? Zo lieten we leerlingen, die vaak niet weten hoe de Griekse teksten hun weg gevonden hebben naar hun handboek, kennismaken met tekstoverlevering en -variatie. Het voorbereiden van de online workshop was zeer intensief, maar het enthousiasme en de positieve reacties van leerlingen én leerkrachten waren hartverwarmend! En dat bovendien twee van mijn oud-leerkrachten aanwezig waren, maakte de dag nóg specialer voor mij!

Outreach vormt inderdaad een van de belangrijkste en leukste onderdelen van mijn job: niet alleen naar de academische wereld toe, maar ook naar het brede publiek.

Sinds 2018 werk je voor de Database of Byzantine Book Epigrams. Hoe ben je bij het project terecht gekomen en wat houdt je job precies in?

Mijn DBBE-avontuur is eigenlijk al in de zomer van 2016 begonnen, toen ik als student een vakantiejob mocht doen bij het project. Vanaf dat moment is DBBE nooit meer weg geweest uit mijn leven! (lacht) Na drie jaar als jobstudent werk ik er sinds september 2018 fulltime als onderzoeksassistent, een heel gevarieerde en boeiende job. Meestal zit ik met mijn neus (online) in Byzantijnse manuscripten, op zoek naar nieuwe epigrammen om toe te voegen aan de database of bezig met het ontcijferen van moeilijk leesbare middeleeuwse handschriften. Of ik snuister doorheen de vele boeken, artikels en catalogen die ononderbroken verschijnen om de informatie in DBBE up-to-date te houden. Daarnaast verwerk ik de feedback die we vanuit alle hoeken van de wereld opgestuurd krijgen. Momenteel organiseer ik ook de online lezingenreeks ‘Speaking From the Margins’, waarin onderzoekers de verschillende en veelzijdige aspecten van boekepigrammen belichten. Outreach vormt inderdaad een van de belangrijkste en leukste onderdelen van mijn job: niet alleen naar de academische wereld toe, maar ook naar het brede publiek. Als DBBE’s “social media manager” deel ik op onze Facebook, Instagram en Twitterpagina’s regelmatig leuke epigrammen en hou ik onze volgers – ondertussen al meer dan 2500! – op de hoogte van wie we zijn en wat we doen. Zeker de moeite om daar eens een kijkje te nemen! Met lesmateriaal en workshops willen we bovendien ook de brug slaan naar het onderwijs, want boekepigrammen bieden tal van mogelijkheden voor de klas. Onze onderzoeksfestival-workshop was alvast een mooi begin!

Wat trekt jou vooral aan in het genre van boekepigrammen? Heb je een favoriet boekepigram dat je graag met ons wil delen?

Wat mij vooral intrigeert aan boekepigrammen is dat het eigenlijk kleine openingen naar het verleden zijn, tijdcapsules die ons meenemen naar die fascinerende wereld van kopiisten, lezers en opdrachtgevers die achter manuscripten verborgen ligt.

Een favoriet kiezen uit de meer dan 11.000 boekepigrammen die DBBE bevat, is echt wel een onmogelijke taak! Deze vergelijking van het boek met een idyllische weide vol geurende bloemen, in dauw gehulde bloesems en een kabbelend beekje fascineert mij bijvoorbeeld evenzeer als het feit dat een zekere Neophytos in de 10de eeuw drie epigrammen – waarin hij zichzelf voorstelt en bidt voor zijn eigen heil en dat van de bezitter van het boek – in totaal zo’n 170 (!) keer gekopieerd heeft in dit manuscript. Of dit epigram over de vergankelijkheid van het leven dat ons vandaag door de eeuwen heen nog evenzeer weet aan te spreken als het Byzantijnse publiek waarvoor het oorspronkelijk bedoeld was. Ze bekoren mij allemaal op hun eigen manier! En zo is DBBE eigenlijk zelf als een kleurrijke weide met duizenden verschillende bloemen: voor ieder wat wils!

Wat mij vooral intrigeert aan boekepigrammen is dat het eigenlijk kleine openingen naar het verleden zijn.

Dat werk is het afgelopen jaar vooral van thuis uit gebeurd. Hoe zorg jij bij dat telewerken toch voor de nodige afwisseling?

Even ontsnappen uit huis voor een wandeling in het stralende voorjaarszonnetje tussen de groene, rustgevende velden en bossen van de Vlaamse Ardennen, daar kan ik echt van genieten. Soms nemen we Basiel mee op onze omzwervingen, de hond van mijn tante die we al grappend hebben omgedoopt tot Basileios. Ik kijk ook wekelijks uit naar de lessen Spaans die ik nu al vier jaar volg en in mei neem ik een oude passie terug op en ga ik opnieuw tennissen, benieuwd wat dat gaat geven! Maar sinds kort vind ik het helemaal niet meer zo erg om elke dag thuis te zitten: een tweetal weken geleden hebben we in het asiel twee katjes geadopteerd, Orion en Lupa, enorm lieve speelvogels die veel leven in huis brengen (daarbij hoort ook helaas al eens een kapotte vaas, haha). Ik blijf dan ook met veel plezier thuis om met hen te ravotten en om hen met liefde te overladen!

En tot slot, dromen van betere tijden: waar zal je eerste post-corona reisje naartoe gaan?

Op dit moment heb ik zo veel aantrekkelijke reisopties in gedachten, ik zou er keuzestress van krijgen! Spanje staat heel hoog op het verlanglijstje, ideaal ook om eens wat Spaans te kunnen spreken met native speakers. Vooral Sevilla met haar rijke culturele geschiedenis en prachtige tuinen en parken spreekt tot de verbeelding. Maar ook een rondreis door Griekenland langs o.a. Athene, Delphi, Mykene, Epidauros… zou een droom zijn die eindelijk uitkomt. Én er liggen nog vouchers te wachten voor ons uitgesteld tripje naar London. Nog geen idee wat het uiteindelijk zal worden, maar hopelijk blijft het deze zomer niet bij dromen!