Programma 2021-2022

 • Do
  14
  Okt
  2021

  Griekenlandcentrum gaat naar Film Fest Gent: "The Travelling Players"

  19:45Studio Skoop 1

  The Travelling Players - Theo Angelopoulos

  14/10/2021, 19:45 (startuur inleiding)

  Studio Skoop 1

  ● Griekenland - 1975 ● Originele titel: O thiasos ● Lengte: 230 min. ● Gesproken taal: Grieks, Engels, Duits ● Ondertitels: Engels

  Inleiding door Patrick Duynslaegher - start 19:45, duur: 30 minuten

   

  In dit bijna vier uur durend meesterwerk dramatiseert Angelopoulos in magistrale tableaus de historische omwentelingen in Griekenland van 1936 tot 1952. Een toneelgezelschap trekt met hetzelfde stuk van dorp tot dorp. Telkens weer wordt de voorstelling onderbroken door politieke evenementen, zoals de bezetting door de nazi’s en de naoorlogse strijd tussen fascisten en communisten. Het groepsportret krijgt een extra dimensie door de verwijzingen naar personages uit de Griekse tragedies. De onderlinge intriges leiden onbewust tot het naspelen van de tragedie van Elektra en Orestes. Angelopoulos introduceert hier zijn geheel eigen stijl, gedomineerd door lange plan-séquences waarmee hij door zijn hypnotiserende mise-en-scène binnen het beeld een verbluffende dynamiek creëert tussen individu en massa. Een van de meesterwerken uit de modernistische cinema van de jaren ‘70.

  Geïnteresseerd? Stuur vóór 26 september een mailtje naar griekenlandcentrum@ugent.be met je naam en de film(s) die je graag wil meekijken, en schrijf het bedrag (€7,5, of €15 voor twee) over op het rekeningnummer BE69 8803 2505 0178 (bevestiging volgt nadien).

 • Do
  21
  Okt
  2021

  Griekenlandcentrum gaat naar Film Fest Gent: "Landscape in the Mist"

  18:45Studio Skoop 1

  Landscape in the mist - THEO ANGELOPOULOS

  21/10/2021, 18:45
  Studio Skoop 1

  ● Italië, Griekenland, Frankrijk - 1988 ● Originele titel: Topio stin omihli ● Lengte: 127 min. (excl. nabespreking) ● Gesproken taal: Grieks ● Ondertitels: Engels

  Nabespreking door Giorgos Arvanitis - DOP (Director of Photography)

   

  Voor wie nog nooit een film van Angelopoulos zag, is dit meesterwerk misschien wel de beste introductie. Deze magnifieke film over de zoektocht van twee kinderen - een meisje van twaalf en haar broertje van zes - naar de vader die ze nooit hebben gekend of die misschien niet eens bestaat, is ook emotioneel zijn meest directe werk. In strak gecomponeerde beelden toont hij hun diverse ontmoetingen, inwijdingen, beproevingen. Soms vluchtig, soms traumatiserend en culminerend in een finale van een adembenemende, droevige schoonheid. Vanuit een eenvoudig gegeven schept Angelopoulos de ene onvergetelijke scène na de andere. Hij toont ons de wereld in al zijn verbazende schoonheid (zoals de plotse sneeuwval die de personages doet bevriezen) en angstaanjagende afschuw (de verkrachting, buiten beeld, van het meisje door een vrachtrijder is een van de sterkste scènes die je ooit gezien zal hebben).

  Geïnteresseerd? Stuur vóór 26 september een mailtje naar griekenlandcentrum@ugent.be met je naam en de film(s) die je graag wil meekijken, en schrijf het bedrag (€7,5, of €15 voor twee) over op het rekeningnummer BE69 8803 2505 0178 (bevestiging volgt nadien).